De manier van werken op Hof Ten Ede toont duidelijk aan dat zowel economische overwegingen als andere zoals milieu en dierenwelzijn duidelijk met elkaar verbonden zijn en dan ook, zij het soms onrechtstreeks, elkaar op de één of andere manier beïnvloeden. Doordat elk dier evenwichtige en structuurrijke voeding kreeg, merkten we vrij snel op dat bepaalde virussen (zoals bv. schurft) helemaal verdwenen. Resultaat: rustige dieren, met een mooi blinkende, gezonde vacht. Het systeem zorgt er dus eigenlijk onrechtstreeks voor dat er nog maar zelden medicijnen en/of antibiotica toegediend moeten worden. De dieren worden preventief wel nog gevaccineerd tegen bepaalde epidemies (zowel de wettelijk voorziene als andere vaccinaties).

Verder worden de dieren op Hof Ten Ede behandeld als ware het gasten in een vijf-sterren hotel. We proberen hun natuurlijke leefomgeving zoveel mogelijk te benaderen, zo worden ze tijdens de winterperiode in boxen samengebracht met een verhouding van één dier per 12m² voor de kleintjes tot één dier per 24m² voor de grotere dieren, dit ligt ver boven de wettelijke norm en draagt eveneens bij aan een gezondere leefomgeving voor het dier. Verder is elke box voorzien van een borstel waar de dieren gretig gebruik maken om zich eens te borstelen. Tijdens de zomerperiode worden de dieren met hun kalfjes naar de weide gebracht.

Dat het milieu eveneens beïnvloed wordt door sommige economische aspecten wordt o.a. aangetoond door het soort mengvoederwagen welke op het bedrijf gebruikt wordt. Niet alleen zorgt de Keenan voor een betere opname d.m.v. de voerefficiëntie, de wagen is tevens zo opgebouwd dat hij een merkelijk lager dieselverbruik tot gevolg heeft in vergelijking met vele van zijn soortgenoten.