De kwaliteit van het rundvlees wordt enerzijds bepaald door een uitgekiende selectie van topdieren waarmee gekweekt wordt, maar anderzijds wordt de kwaliteit eveneens beïnvloedt door de soort voeding die het rund tijdens zijn levensloop voorgeschoteld kreeg.

Vandaar dat we op Hof Ten Ede naast de genetica, minstens evenveel belang hechten aan de voeding die onze dieren vanaf hun geboorte meekrijgen om deze topkwaliteit te bereiken én behouden. Net daarom zijn we sinds een 6-tal jaar geëvolueerd naar een rantsoenberekening waarin voornamelijk eigen gewonnen ruwvoer en aangekochte bijproducten als basis verwerkt worden. Deze worden op hun beurt aangevuld met een speciaal op maat gemaakt krachtvoer. Op die manier krijgen onze runderen steeds een smakelijk en uitgebalanceerd rantsoen. Dit systeem mag dan wel een stuk arbeidsintensiever zijn dan voorheen, we merken dat onze runderen evolueren naar een rustige en zeer gezonde kudde dus is deze aanpassing zeker de moeite waard.

Onze huidige toegepaste voederrantsoenen zijn er gekomen dankzij een doorgedreven samenwerking met een topnutrionist binnen de firma For Farmers Hendrix. Naargelang de leeftijd, het geslacht en de periode wordt steeds een aangepast rantsoen toegediend. Minstens 1 maal per jaar wordt de voeding geanalyseerd en naargelang dit resultaat wordt het rantsoen al dan niet aangepast. Voor het BWB is het resultaat een mals, sappig stuk vlees met een meer uitgesproken smaak dan men normaal zou verwachten. Wat betreft de wagyu zijn we na ongeveer 6 jaar intensief zoeken, aanpassen en bijsturen momenteel gekomen tot een opfok- en voedersysteem waarmee we een commercialiseerbaar topproduct van wereldklasse aan betaalbare prijs kunnen aanbieden.